Teun de Nooijer

Olympisch kampioen hockey, business coach en hockeycoach

Teun de Nooijer won als hockeyinternational 4 Olympische medailles, waaronder twee keer goud (1996 in Atlanta en 2000 in Sydney). Teun is drie keer benoemd door de FIH als werelds beste speler en ontving na het beëindigen van zijn sportcarrière de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, waarmee de allergrootste sporters worden bekroond voor buitengewone verdiensten voor de Nederlandse sport. Als recordinternational speelde hij 453 interlands waarin hij 219 goals maakte. In clubverband speelde hij in Nederland alleen voor het succesvolle HC Bloemendaal en tussendoor nog in Duitsland, om uiteindelijk zijn carrière in 2014 af te sluiten in India.

"Een topsporter staat elke dag op met de vraag hoe en waarop hij of zij zich vandaag weer kan verbeteren"

Op zijn negende startte Teun de Nooijer met hockeyen bij Hockeyclub Alkmaar. In 1993 debuteerde hij in de Hoofdklasse hockey voor Bloemendaal. Met zijn fluwelen techniek, goede passes en briljant spelinzicht wordt hij ook wel de ‘Johan Cruijff’ van het hockey genoemd, mede omdat hij jarenlang met rugnummer 14 heeft gespeeld. Als middenvelder anex aanvaller was Teun vaak betrokken bij doelpunten. In 2003 werd hij door de wereldhockeybond verkozen tot Wereld Hockeyer van het Jaar, een prijs die hij in 2005 en 2006 nog een keer won. In Nederland werd hij zeven keer verkozen tot beste hockeyer van de Hoofdklasse. Teun won in totaal vier Olympische medailles waarvan twee gouden (Atlanta 1996 en Sydney 2000) en scoorde de golden goal in de finale van het wereldkampioenschap (Utrecht 1998). In de Olympische finale in 2012 in Londen tegen Duitsland speelde hij zijn 453e en laatste interland. Na zijn hockey carrière ging Teun aan de slag als teammanager bij voetbalclub AZ waar hij tot aan het einde van het seizoen 2014-2015 werkzaam is geweest. Sinds vele jaren focust Teun de Nooijer zich met zijn eigen bedrijf op individuele en teamontwikkeling in het bedrijfsleven, waarin hij zijn kennis en ervaring deelt en wetenschappelijk onderbouwt. In juni 2023 werd Teun aangesteld als nieuwe coach van Amsterdam dames 1.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Teun de Nooijer inhuren als spreker?

Teun de Nooijer is inzetbaar voor het geven van presentaties waarin hij zijn unieke ervaring combineert met wetenschappelijke studies over onder andere vitaliteit, druk, veerkracht, focus, talentontwikkeling, individuele ontwikkeling en teamontwikkeling door veelvuldig de interactie aan te gaan met het publiek. Daarnaast inzetbaar voor paneldiscussies, waar hij regelmatig andere topsporters of toppers uit het bedrijfsleven in betrekt.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Teun de Nooijer

Wat klanten zeggen over
Teun de Nooijer

Sprekers zoals Teun de Nooijer

Teun de Nooijer boeken?