Churandy Martina

Vijfvoudig olympisch atleet en Europees kampioen

Topatleet Churandy Martina sprint al jarenlang mee op het hoogste niveau in de atletiekwereld. Hij vertegenwoordigde respectievelijk de Nederlandse Antillen twee en Nederland drie keer op de Olympische Spelen, wat maakt dat hij in totaal al op vijf deelnames staat. Churandy is Nederlands recordhouder op de 60, 100, 200 en 400 meter. In zijn carrière beleefde hij meerdere tegenslagen, zowel op de baan als met zijn lichaam. Maar geen tegenslag is te groot voor hem. Hij staat bekend om zijn grote glimlach en positiviteit, iets wat goed van pas is gekomen in zijn carrière. Hoe ga je om met tegenslagen? Hoe kun je zo lang op topniveau blijven presteren? Churandy komt er met een grote lach op terug. Hij spreekt op basis van interview.

Churandy Martina werd geboren in Willemstad, Curacao. Als kind ontwikkelde hij hier al een passie voor sport, vooral voor atletiek. Op 14-jarige leeftijd trok Churandy de aandacht door twee gouden medailles te winnen op de Zuid-Amerikaanse jeugdkampioenschappen.

In 2004 was Churandy een van de 3 deelnemers die de Nederlandse Antillen vertegenwoordigde op de Olympische Spelen in Athene. Helaas kwam deze Olympische Spelen te vroeg voor een medaille en eindigde hij in de kwartfinale. In 2008 lukte het wel om een medaille te halen. In een Antilliaanse recordtijd veroverde hij hier de zilveren medaille op de 200 meter sprint.

In de jaren die volgden, bleef Martina succes boeken op zowel nationaal als internationaal niveau. Op het EK 2012 van Helsinki pakte hij goud op de 200 meter en de 4×100 meter. Het EK daaropvolgend pakte hij goud in eigen land (Amsterdam) op de 100 meter. Daarnaast pakte hij in 2012 een derde plek in de Diamond League.

Churandy maakte in totaal tot nu toe vijf keer een Olympische Spelen mee, twee keer namens de Nederlandse Antillen en drie keer namens Nederland. Dit waren opeenvolgend de jaren 2004, 2008, 2012, 2016 en 2020.

Buiten de atletiek staat hij bekend om zijn charisma en positieve houding. Hij heeft fans over de hele wereld veroverd met zijn vriendelijke persoonlijkheid en aanstekelijke glimlach. Churandy is een rolmodel voor jonge atleten, vooral die van Caribische afkomst die zich willen bewijzen op het wereldtoneel.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Churandy Martina inhuren als spreker?

Met een brede glimlach vertelt Churandy Martina op basis van interview zijn verhaal als internationaal topatleet. Als sprinter heeft hij moeten leren omgaan met tegenslagen, blessures en hevige competitie zoals Usain Bolt en Tyson Gay. Hij spreekt over het belang van doorzettingsvermogen, veerkracht en mentale kracht in het bereiken van succes. Met zijn doorzettingsvermogen en positiviteit wil Churandy mensen laten zien dat wanneer je ergens in gelooft, je in staat bent om dit ook daadwerkelijk te bereiken.

Heb je liever een actieve sessie? Churandy is ook inzetbaar om een sportieve clinic te geven. Dit kan een clinic op basis van hardlopen of atletiek zijn, maar ook bijvoorbeeld een actieve warming-up.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Churandy Martina

Wat klanten zeggen over
Churandy Martina

Sprekers zoals Churandy Martina

Churandy Martina boeken?