David Endt

Sportschrijver

Als schooljongen bezocht David Endt alle thuiswedstrijden van Ajax. Vanaf de statribune van de Diemenzijde in stadion De Meer bewonderde hij zijn helden. Die bewondering is nooit verdwenen. Ruim 30 jaar was hij betrokken bij Ajax. Eerst als speler, later onder andere als perschef en teammanager van het eerste elftal.

"Het belangrijkste talent is het talent om iets te maken van je talent"

David Endt begon zijn carrière in de voetballerij bij de jeugd en vervolgens de semiprofessionals van Ajax. Toen bleek dat David niet het talent had om met professioneel voetbal zijn brood te verdienen maakte hij de overstap naar de sportmarketing. Hij werkte bij het eerste marketing en managementbureau van Nederland in de sport. Begin jaren ’90 keerde David Endt terug bij Ajax, eerst als perschef en vanaf 1999 als teammanager van het eerste elftal. David Endt had volgens velen een droombaan. Dagelijks werkte hij met de spelers van Ajax 1. Hij was het aanspreekpunt van de spelers en de technische staf. Een vertrouwenspersoon. David Endt regelde veel technische en organisatorische zaken rondom het team, ook wel de ‘vliegende keep’ van Ajax. Met veel spelers en trainers heeft David een speciale band. Wekelijks belt hij bijvoorbeeld nog met Jari Litmanen, een van de beste spelers van Ajax in de jaren ’90. In juni 2013 kwam er een einde aan deze carrière, David Endt werd ontslagen door Ajax. Op dit moment is David Endt spelersbegeleider. Naast zijn passie voor voetbal is David Endt een fervent schrijver. Acht jaar lang schreef hij columns voor Het Parool, drie jaar bij het Algemeen Dagblad en meer dan tien boektitels staan op zijn naam. Onder andere ‘De schaduwen van San Siro’ (waar zijn voorliefde voor Italië uit blijkt) en ‘De Godenzonen van Ajax’ (achtergrondverhalen over de spelers die Ajax begin jaren ’90 naar vele prijzen schoten). Ook komt vanaf 1993 het jaarboek van Ajax van zijn hand. Een voordracht van David Endt bestaat uit vele anekdotes over de historie van Nederlands succesvolste voetbalclub. Afgelopen jaar, tijdens het WK, nam Davind Endt iedere dag, op geheel eigen wijze, het WK nieuws door bij BNR nieuws radio.

David kan putten uit vele voorbeelden en daarom inspelen op diverse thema’s als motivatie, omgaan met tegenslagen en succesvol samenwerken. Hij vertelt op een poëtische manier, vol passie en overtuiging over de eigenzinnige karakters, succesvolle momenten en diepe dalen van ‘zijn’ spelers en ‘zijn’ club.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom David Endt inhuren als spreker?

David Endt is beschikbaar voor presentaties die gaan over voetbal. Hij was meer dan 30 jaar betrokken bij de bekendste club van Nederland: Ajax. In zijn presentatie neemt hij je in vogelvlucht mee door de afgelopen jaren.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over David Endt

Wat klanten zeggen over
David Endt

Sprekers zoals David Endt

David Endt boeken?