Wout Brama

Voormalig voetballer bij o.a. FC Twente en het Nederlands Elftal

Wout Brama is de enige voetballer die binnen Nederland alle hoofdprijzen won, en met één club bovendien. De in 2023 gestopte middenvelder pakte met FC Twente de landstitel (2010), de Johan Cruijff Schaal (2010 en 2011), de beker (2011) en de titel in de Keuken Kampioen Divisie (2019). De drievoudig international , ook al eens uitgeroepen tot slimste voetballer van Nederland, staat bekend om zijn grote sociale betrokkenheid. Zo is hij een voorvechter van inclusiviteit, diversiteit en homo-acceptatie in de voetballerij, hetgeen tot uiting komt in de verhaallijn van ‘Wout & Maud en het geheim van de trainer’, een kinderboek dat hij samen met ex-clubgenoot Maud Roetgering bedacht. Wout, die naast FC Twente uitkwam voor PEC Zwolle, FC Utrecht en Central Coast Mariners (Australië), ziet zichzelf in de toekomst geen trainer worden, maar eerder een beleidsfunctie uitvoeren in de voetbalwereld.

Wout Brama is geboren in Almelo en kwam op zijn twaalfde terecht in de jeugdopleiding van FC Twente. Vervolgens doorliep hij alle jeugdelftallen en debuteerde hij in 2005 tegen Roda JC. Een lange carrière bij ‘zijn’ club FC Twente volgde, waarbij hij in totaal meer dan 400 wedstrijden voor de club uitkwam.

Hij beleefde er grote successen. Zo presteerde hij het om de enige speler te worden die alle Nederlandse prijzen in de wacht heeft weten te slepen. In 2010 werd hij landskampioen met Twente. Dit was de eerste keer ooit dat de club kampioen van Nederland werd. In hetzelfde seizoen maakte hij zijn debuut voor het Nederlands Elftal. Hij speelde in totaal drie interlands. In 2011 werd hij Speler van het Jaar in de Eredivisie.

Toch ging zijn carrière niet alleen maar bergopwaarts. Vooral op het einde in zijn loopbaan werd hij geteisterd door veel blessures. Hierdoor was hij tijdens veel wedstrijden afwezig. In 2018 degradeerde ‘zijn’ club Twente uit de Eredivisie. Na een buitenlands uitstapje bij de Australische club Central Coast Mariniers keerde hij terug bij Twente. Als aanvoerder was hij mede verantwoordelijk voor de terugkeer van de club naar de Eredivisie binnen een jaar. In 2023 besloot Wout te stoppen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Wout Brama inhuren als spreker?

Op basis van interview met Eddy van der Ley gaat voormalig international Wout Brama op inspirerende wijze in op zijn carrière als voetballer. Hierbij vertelt hij over de vele ups en downs en kan hij als voormalig topsporter een goed bruggetje maken met thema’s als grenzen verleggen en doelen stellen. Toch is Wout meer dan alleen een voetballer. Hij is onder andere een voorvechter van inclusiviteit, waar hij een kinderboek over uitbracht. Ook op dit onderwerp komt hij veelvuldig terug in zijn presentatie.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Wout Brama

Wat klanten zeggen over
Wout Brama

Sprekers zoals Wout Brama

Wout Brama boeken?