Mary Kok-Willemsen

Voormalig Coach/Manager FC Twente Vrouwen. FIFA Technical Leadership Expert

Mary Kok-Willemsen is een echte pionier in de voetbalwereld. Als 18-jarige begon Mary aan haar 1e baan als hoofdtrainer, de jongste hoofdtrainer van Nederland in een mannenwereld. Haar uitdagingen raken en inspireren je. De manier hoe ze steeds weer met die tegenslagen om wist te gaan zet je aan het denken. Hoe ze haar perceptie wist te veranderen om opnieuw perspectief te zien.

Van professioneel voetbalcoach, tot de oprichter van professioneel vrouwenvoetbal in Nederland, van manager tot ondernemer (van haar Holland Football University), van het oprichten van de FootballEquals Foundation tot Leiderschap Expert voor de FIFA en alles wat er tussenin zit. Mary Kok-Willemsen heeft een verrassende strategie op uitdagingen en kansen, waar ze tegenslagen of negatieve leiders nimmer haar groei laat bepalen of beperken.

Hoe zorg je zelf dat je achter het stuur komt te zitten van jouw reis, dat jij bepaalt waarnaartoe en hoe?
Hoe zorg jij ervoor dat je eigenaar bent over jouw proces en progressie?

"Nothing is impossible, just avoid 'big' people with small minds"

De in 1978 in Utrecht geboren Mary Kok-Willemsen bleek al snel een talent en passie te hebben voor voetbal. Vanaf jongs af aan was zij al met een voetbal bezig. Na eerst zelf te hebben gevoetbald begon zij op 18-jarige leeftijd met het coachen van diverse voetbalteams. In 2001 was zij de initiator van de eerste MeidenVoetbalSchool Nederland in Huissen. In 2006 startte ze bij FC Twente voor het eerst een professioneel vrouwenteam én een professionele meidenacademie. Waarna zij tussen 2007 en 2010 coach was van het eerste vrouwenelftal van FC Twente. Mary startte jong als hoofdtrainer, altijd gefocust op het helpen ontwikkelen van talent. Maar ook altijd in combinatie met het presteren als team. Daar waar ze steeds als speelster en als coach geconfronteerd werd met eindeloze mogelijkheden voor talentvolle jongens en mannelijke coaches besloot zij zich bij FC Twente hard te maken om ditzelfde te creëren voor talentvolle meiden en vrouwen. Haar trainerscarrière sloot ze bij FC Twente af om zich als Manager Technische en Commerciële zaken meer te richten op de mogelijkheden voor het vrouwenvoetbal om deze verder te ontwikkelen. Nadat ze in 2015 vertrok als meest succesvolle manager vrouwenvoetbal in Nederland (tot vandaag de dag nog steeds) richtte zij haar eigen bedrijf op, Holland Football University, om haar Total Football Framework wereldwijd verder te verspreiden. In 2016 richtte zij de FootballEquals Foundation op. De activiteiten van de FootballEquals zijn erop gericht de Global Goals te helpen scoren. Voor het verkleinen van ongelijkheid, vergroten van gender equality en een bijdrage te leveren aan onderwijs en economische groei in minder ontwikkelde landen. Zo heeft ze al een FootballEquals project in Afrika en verwacht op te schalen in meerdere continenten. Mary volgde de opleiding Strategic Leadership Footbal, ronde vervolgens haar opleiding Management in Betaald Voetbal af en heeft in 2021 haar opleiding tot High Performance Coach behaald. Hiermee is zij 1 van de 300 certified High Performance Coaches wereldwijd. Mary focust zich op talentontwikkeling, op en buiten het veld, (team) prestaties verbeteren en het veranderen van perspectief door High Performance coaching. Voor de FIFA is zij 1 van de 40 Leadership Experts wie (voornamelijk mannelijke) technisch directeuren coacht op weg naar het verkleinen van het mondiale prestatie gat.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Mary Kok-Willemsen inhuren als spreker?

Mary Kok-Willemsen heeft vanuit elke rol dezelfde thema’s leren herkennen en ontwikkelen. Hoe ontwikkel je talent, hoe verbeter je (team)prestaties en hoe zorg je dat je als leider veel meer een coach wordt? Hoe verbind je je mensen, maar daag je ze ook uit hun eigen visie te ontwikkelen? Team Waaruit bestaan High Performance teams? Wat zijn eigenschappen die al die teams hebben, hoe ontwikkel en/of scout je deze? Welke processen doorloopt een team? Is er ruimte voor individuele sterren? Hoe ‘’manage’’ ik die individuen met verschillende behoeften om zich in te zetten voor het team? Een van haar meest aansprekende keynotes: Van amateurs tot Europees Kampioen, de Oranje Leeuwinnen. Talentontwikkeling Wat is talent? Is het aanleg of is het de omgeving waarin je opgroeit? Welke kwaliteiten zoeken wij naar en hoe ontwikkelen we dat geen wat wij belangrijk vinden? Hoe behouden we het talent überhaupt? En hoe onderscheiden we ons als organisatie voor al die high potentials wie op zoek zijn naar de beste werkgever? Wat maakt het verschil tussen talentvolle eendagsvlieger en consistente prestaties? Diversiteit naar de top: Maar de mannen dan? Mary inspireert en daagt je uit eens door de bril van kwaliteit te kijken. Voorbeelden uit de voetballerij maken duidelijk dat we teveel inzoomen op het individu en de korte termijn. Maar dat we voor mannen en vrouwen zoveel kansen onbenut laten. Terloops beantwoord Mary de vraag waarom het in Nederland nog ‘’te vroeg’’ is voor Sarina Wiegman als coach van een mannenteam. Bent jij er klaar voor? Scoren van Global Goals. winst en/of onbetaalbaar In een wereld van prijzen pakken realiseerde Mary dat voetbal de potentie heeft om zoveel grotere uitdagingen aan te gaan. Hoe het stellen van een sterk CSR beleid ook zoveel meer winst kan bieden voor een bedrijf. Hoe je prestaties en purpose combineert en integreert.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Mary Kok-Willemsen

Wat klanten zeggen over
Mary Kok-Willemsen

Sprekers zoals Mary Kok-Willemsen

Mary Kok-Willemsen boeken?